Vijenac 751 - 752

Književnost

KNJIŽEVNOST IZDVAJA

Lada ŽIGO ŠPANIĆ

Pola stoljeća (auto)biografskog ispisano kao napeti roman

Briljantna autobiografija češkoga kazalištarca, filmaša i glumca Jiříja Menzela Hirovita ljeta ekskluzivno opremljena fotografijama koje, kao i dinamičan tekst, prate pola stoljeća njegova života, od djetinjstva u Pragu i njemačkog Protektorata.


Izd. Školska knjiga, 2022.

Cijeli tekst prepun je opisa obiteljskog života, prikaza češkog društva od 50-ih godina pa nadalje, češke književnosti, raznih čeških i svjetskih majstora s kojima se družio, zanimljivih priča o vlastitoj karijeri. Monografija je pisana jasnim dokumentarnim, ali i književnim stilom, punim realizma, sjete i dosjetke, pa je čitamo kao roman koji obiluje zbivanjima i likovima. Iz obilne građe saznajemo i kako su nastali Oscarom nagrađen film Strogo kontrolirani vlakovi (1968), za istu nagradu nominiran Selo moje malo (1985), deseci drugih filmova i stotine kazališnih predstava u zemlji i inozemstvu (dva dokumentarna filma posvetio je Hrvatskoj). Ovo je jedno od najvažnijih izdanja godine.

Vatra života među koricama

Odličan roman Virus. Potres. Brak Marine Šur Puhlovski u kojem Sofija (lik i drugih autoričinih romana) u prvom licu pripovijeda o svom životu 70-ih godina prošlog stoljeća. Ovo je gusto ispisano štivo puno likova, situacija i životnih mudrosti, a pitko, zanimljivo, uzbudljivo.


Izd. VBZ, 2022.

Priča ne staje, uvlači se pod kožu, stalno ide naprijed, a u široku i raznobojnu panoramu života upleću se brojna pitanja: tko smo mi izvan svojih uloga, je li nam stvarnost zadana ili je skup slučajnosti, živimo li dva paralelna života – stvarni i onaj zamišljeni koji nam urušava „gravitacijska sila“ okrutne zbilje. Ovaj je roman poput kaleidoskopa – svaka novina posve promijeni sliku života. Ukratko, radnja premrežena brojnim odnosima, tečne i pronicave rečenice, dinamično pripovijedanje, vatra života među koricama.

Most između kultura dviju zemalja

Nakon izvrsne dvojezične antologije hrvatsko-bugarskih suvremenih pjesnika Ljubav – sol života (2021), u izdanju Slavenske akademije za književnost i umjetnost iz Varne stiže nova antologija, s novim naslovom (temom) – Mama.


Izd. Slavenska akademija za književnost i umjetnost, 2022.

Antologija obuhvaća trideset bugarskih i trideset hrvatskih suvremenih pjesnika. Hrvatski pjesnici uvršteni su po izboru Enerike Bijač, glavne koordinatorice Akademije u Hrvatskoj, i Sonje Zubović, članice Akademije i članice Povjerenstva za književne veze DHK-a. Enerika Bijač i Ivana Primorac prevele su bugarske pjesnike na hrvatski, a hrvatske na bugarski prevela je Elka Njagolova, predsjednica Akademije. Antologija je obogaćena izvrsnim grafičkim prilozima u boji koje potpisuje ugledni bugarski umjetnik Hristo Kralev. Od domaćih autora zastupljeni su Ivan Babić, Tomica Bajsić, Enerika Bijač, Boris Domagoj Biletić, Krešimir Bagić, Silvija Benković Peratova, Božidar Brezinčak Bagola, Diana Burazer, Anela Borčić, Ljerka Car Matutinović, Marina Čapalija, Mirko Ćurić, Tomislav Domović, Darija Žilić… Još jedan važan most koji spaja kulture dviju zemalja.

Vijenac 751 - 752

751 - 752 - 15. prosinca 2022. | Arhiva

Klikni za povratak